קבלנים רשומים – בואו נעשה את זה חכם וחוקי

מאי 29, 2019 קבלנים

קבלנים רשומים – בואו נעשה את זה חכם וחוקי

 
על פי הערכות בישראל רשומים למעלה מעשרת אלפים קבלנים רשומים, זאת בנוסף לכמות זהה של קבלני שיפוצים רשומים. למרות המספרים הגבוהים , אנחנו יכולים לראות שעדיין לא מעט אנשים מעדיפים ללכת על הנתיב הזול והלא בטוח של עבודה עם קבלני בניין לא רשומים. מעשה שעל פי חוק עונשו הוא קנס כספי.
הרעיון של רישום קבלנים היא היכולת לפקח עליהם ועל עבודתם הן מצד הרשויות והן מצד הצרכן. מאחר ועבודתו של קבלן בניין משפיעה על חיינו בכל היבט, בכל זמן, מצאה המדינה לנכון להדגיש את חשיבותו בעזרת פנקס קבלנים עליו אחראי משרד הבינוי והשיכון.


כיצד נרשמים לפנקס הקבלנים?

באופן מעט אבסורדי, הרישום מתבצע בעזרת אחד משני הכלים הבאים:

  • העסקת עובדי בניין – מה שהופך את הקבלן למנהל לכל דבר
  • כישורי קבלנות

במהלך השנים נוצר פער בין השניים כאשר כיום יותר נרשמים בזכות כישורים ופחות בגלל שהם מעסיקים עובדים בתחום.

בקצרה נסביר שיכולים להירשם מי שיש לו ניסיון בביצוע עבודות הנדסאיות בנייה במשך שנתיים, בוגר בית ספר להנדסאים או טכנאים ויש לו ניסיון בעבודות הנדסת בנייה, מי שיש לו ניסיון של שש כמנהל עבודה בתחום הנדסת בניין, מי שעבד כקבלן לעבודות הנדסה, או חברות בנייה (תאגיד) שחלק מחברי הגוף המנהל הינם בעלי ניסיון בהנדסת בניין.

בפנקס לא יכולים להירשם, מי שעבר עבירות בתחום, פושט רגל, תאגיד בפירוק מי שהיה רשום בפנקס והוסר ממנו בגלל עבירות שונות.


כיצד בנוי פנקס הקבלנים

למעשה הרישום מתבצע במספר מוקדים, הראשון זה הרישום לפנקס הקבלנים כאשר לא חייבים להירשם ישירות אלא אפשר לעבור למוקד השני וזה רישום תחת ענף מסוים. זו הסיבה אגב שהמספר האמיתי של הרשומים בפנקס עולה הרבה מעל עשרת אלפים בעלי מקצוע. מאחר ורוב הנרשמים הולכים ישר על הענף שלהם ולא נרשמים בתור קבלני בניין. ענפי השמנה בהם נרשמים הם אינסטלציה , שיפוצים, קונסטרוקציה, בנייה ציבורית ועוד.

הקטלוג ברישום לפנקס מתבצע תחת שכר, כלומר הדרגים נקבעים על פי הסכום אותו מרוויח הקבלן באותה קבוצה על פי מה שהחוק מתיר לו. כך למשל קבלני שיפוצים שעובדים על סכום של ארבעים אלף שקל פטורים מרישום מעל זה הוא חייב להיות רשום. קבלנים שמראים חשבונית על סכום מסוים ורשומים בקבוצה מתחת לסכום זה, עוברים למעשה לקבוצה הבאה. הרעיון הוא לשמור שקבלנים לא יעשו עבודות שאינם מותר להם לעשות.


כיצד זה עוזר לנו

  • כל קבלן רשום חייב להגיש טופס מעקב כל חצי שנה בשנתו הראשונה ולאחר מכן כל שנה. בטופס הוא מפרט את העבודות שהיו לו, תצהירים של העובדים שלו, נתונים על עבודתו
  • אנו כצרכנים יכולים להגיש תלונה על קבלן , עם זה על ליקוי בנייה או הפרת חוזה. הרישום בפנקס מאפשר מעקב ורישום של התלונה
  • כל קבלן רשום עלול לספוג הערה משמעתית דבר שמרתיע קבלנים רבים
  • העובדה שיש רישום מדויק של כל הקבלנים הרשומים יוצרת סדר במקצוע

לסיכום, אל תתפשרו, קחו קבלן רשום לעבודה ותהנו מעבודה מקצועית , לא פחות חשוב, מראש שקט