סיווג קבלנים – כיצד מסווגים קבלנים בישראל

מאי 29, 2019 קבלנים

סיווג קבלנים – כיצד מסווגים קבלנים בישראל


אצל רשם הקבלנים בישראל קיימים שלוש קבוצות סיווג קבלנים, כאשר בתוכם קיימים סיווגי משנה של קבלנים מתחומים שונים.  הרעיון של רשלם הקבלנים הוא ליצור מיקוד מקסימאלי הן עבור הגורמים הבירוקרטיים שעוסקים בתחום והן עבור האזרחים שאמורים לעבוד מול הקבלנים הנ"ל.

לפני שנגיע לאופי הסיווג ומה הוא כולל חשוב להבין את המשמעות של הסיווג עבורנו. כאשר אנחנו ניגשים למשל אל קבלני שיפוצים או קבלני בנייה, עלינו לקחת בחשבון שיש דברים מסוימים שהם מורשים לעשות ויש דברים שלא. הסיווג מאפשר לנו לדעת מה הם יכולים ומה לא. ניסיון מצידם לעשות משהו שעל פי החוק הם לא יכולים לעסוק בו שכן זאת לא הכשרתם, היא, מן הסתם, עבירה על החוק.

אילו סיווגים קימיים

קיימים שלוש סיווגים, הראשון מתייחס לכל עבודת הקבלנות של מגורים פרטיים (חשמל, אינסטלציה, שיפוצים , תקשורת וכדומה) הסיווג השני מתייחס לשלד המבנה וכל מה שסביבו (שלד, איטום, מעליות, ביוב ועוד), הסיווג השלישי משתייך קבלנים ראשיים הן בבנייה אזרחית והן ציבורית (גשרים, נמלים, בניה טרומית, בריכות ועוד).

ההבדלים בסיווג לא נובעים רק מסוג העבודה, אלא גם מהיתרים לכמוויות ושטחים, דומה הדבר לחשמל שם יש הבדל בסיווגים בין חשמלאי ראשי לחשמלאי מוסמך. כאן אנחנו יכולים הבדלים בין קבלני בנייה פרטית לקבלני בנייה ציבורית. נקודה נוספת שמשפיע על הסיווג היא סדר גודל של העבודה מבחינה כספית. רשם הקבלנים מציין במסגרת הסיווג גם את סדרי הגודל הכספיים של העבודות המותרות על פי הסיוג.

ההבדלים בסיווגים נכונים גם לגבי חברות בנייה. בעוד שיש חברות בנייה שמורשות לעסוק בבנייה ציבורית ופרטית על רבדיה השונים (בהתאם להכשרת בעלי המקצוע בה) כך חברות גדולות כמו שיכון ובינוי, אפריקה ישראל, דנקנר, סיבוס דניה ואחרות, כך יש חברות בנייה שמורשות רק לבנייה פרטית. חברות אלו הן בעיקר מקומיות , בונות באיזורים ספציפיים, ובמקרה שלהן תוכלו אף להשכיר את שירותיהן לבניית בית פרטי.

שינוי סיווג על ידי הקבלן

רשם הקבלנים מאפשר לרשומים אצלו לשנות את הסיווג, זאת כמובן בהנחה ויש סיבה לכך. מן הסתם כל שינוי דורש הוכחה שאכן הקבלן מורשה לעסוק בתחום נוסף וכן עליו להציג הזמנת עבודה בתחום החדש.

תהליך שינוי הסיווג יתבצע 12 חודשים אחרי שקיבל הקבלן את הסיווג הקודם שלו, על מנת שהוא יכול לקבל את השינוי עליו גם להוכיח שעמד שמונים אחוז מהיקף הכספי המירבי בסיווג שלו או במספר דומה מהיקף המ"ר שנקבע עבורו בסיווג הקודם.

קבלני בנייה (כמו קבלן שלד וכל קבלן מתחום אחר) ירצו לשנות את סיווגם על מנת שהוא יכלול כמה שיותר תחומים. רק יוכלו הן לעשות זאת בעצמם והן להעסיק אנשים שמורשים לכך. 

כיצד אנחנו יכולים לבדוק את זה?

רשם הקבלנים מבצע מעקב אחר קבלני בניין. על כל קבלן להציג פירוט עבודות חצי שנה קודם. כמו כן על עובדיו להציג פירוט אודות עבודתם אצל הקבלן. בדיקה זו מאפשרת לציבור לבחור את עבודתו של קבלן לאורך זמן. זה מתווסף לכך שאם יש לנו תלונה כנגד קבלן , עלינו להגיש אותה לרשם והוא יבחן אותה בהתאם למה שהחוק מתיר לו.

לסיום, סיווג קבלנים איננו מיועד רק כדי לבצע הפרדה בין הקבלנים מבחינה בירוקרטית , אלא היא מאפשרת לנו בראש ובראשונה לדעת מה כל קבלן מורשה לעשות ומה לא. מה המגבלות שמוטלות עליו, ומה מתיר לו החוק לעשות
 
רוצים לקרוא עוד על סיווג קבלנים? כאן תמצאו מאמרים ומדריכים בנושא. כמו כן תוכלו לקרוא כאן חומר נוסף על קבלני בנייה בסיווגים שונים